Početna Ludašpusta mikroregija O nama Kontakt HungarianIzbor jezika

O nama


Hajdukovo

Regionalno Udruženje Građana „Ludašpusta” je osnovano 2006. godine u Hajdukovu, u cilju razvoja naselja, na istočnom delu teritorije Grada Subotice i očuvanja tradicija.

Naziv „Ludašpusta” potiče od nekadašnjeg naziva Hajdukova, gde se sedište udruženja nalazi.

Naša mikroregija ne raspolaže jasnim granicama, naše aktivnosti su usmerene na naselja: Hajdukovo, Nosa, Bački Vinogradi, Šupljak, Palić i Radanovac, ali u velikom broju se mogu naći među članovima i žitelji Malih Pijaca i Kelebije. Broj članova se u proteklih pet godina kreće između 500 do 600 lica.

U početku smo se bavili pre svega sakupljanjem i promovisanjem naših tradicija, međutim, u 2010. Godini smo u Hajdukovu otvorili kancelariju za razvoj mikroregije, gde svakodnevno pomažemo seoskim ljudima, pre svega u administraciji i konkurisanju gazdinstava, ali ovdašnje ljude informišemo i o različitim pitanjima koji se na njih odnose.

Od 2008. godine se bavimo lokalnim proizvodima seoskih gazdinstava, domaćom hranom i rukotvorevinama, koji se prave tradicionalnim tehnologijama. Po sakupnjavu informacija smo izradili bazu podataka a po tom smo u okviru Izložbe Lokalnih Proizvoda prezentovali ove naše vrednosti. Svake godine, kontinuirano održavamo ovu izložbu, koju smo u 2013. godine dopunili novim sadržajima i od tada se svakog prvog vikenda u decembru, na Paliću održava pod nazivom „Festival Zimskih Tradicija”.

Našu uspešnu delatnost obeležava još i niz uspešno završenih projekata: edukacije u oblasti razvoja poznavanja IT, pisanja i menadžmenta projekata, marketinga, proizvodnih tehnologija, dodatne vrednosti poljoprivrednih proizvoda, itd.

Najznačajnije projekte smo realizovali tokom 2011. do 2013. Godine, po osnovu prekogranične saradnje sa partnerima iz Mađarske, koje su bili finansirani iz IPA Fonda EU.

Uspešnosti našeg rada u mnogome doprinesu i druge civilne organizacije, mesne zajednice iz okoline, kao i lokalni mediji.

Planove realizujemo pre svega, pomoću konkursnih sredstava.